Špaldové minimazance
(dezerty)
Suroviny: (cca 4 15cm mazance)
- 100 ml
- 30g
- 100 g
- 100 g
- 500 g
- 2
- 100 ml
- 50 g
- 1 lžička
- 1
- 1 špetka
- 50 g
- mléka
- droždí
- cukru
- brusinek/rozinek
- špaldové mouky
- žloutky
- kefíru
- rozpuštěného másla
- citronové kůry
- vejce na potření
- soli
- mandlí na posypání
Ve vlažném mléce s lžící cukru rozpustíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Namočíme brusinky s rozinkama a necháme ležet.
Do kvásku vmícháme žloutky, cukr, kefír, rozpuštěné máslo, brusinky/rozinky, citronovou kůru, osolenou mouku a vypracujeme těsto. Necháme kynout aspoň 1 hodinu.
Rozehřejeme troubu na 180 °C a vypracujeme 4 bochánky, které navrchu rozříznem (do kříže), pomašlujem rozmíchaným vejcem a posypeme nakrájenými mandlemi.
Pečeme asi 25 minut, dokud nejsou hotové a dozlatova.
Stejný recept používám i na Vánočku, kterou splétám podle tohoto návodu: Pletení vánočky ze šesti pramenů - Kulinář Petr Stupka
[vytvořeno: 02. 04. 2018]
[zdroj: Albert (březen 2018)]