Let's Cook

Špaldové minimazance

(dezerty)

Suroviny: (cca 4 15cm mazance)

  • 100 ml
  • 30g
  • 100 g
  • 100 g
  • 500 g
  • 2
  • 100 ml
  • 50 g
  • 1 lžička
  • 1
  • 1 špetka
  • 50 g
  • mléka
  • droždí
  • cukru
  • brusinek/rozinek
  • špaldové mouky
  • žloutky
  • kefíru
  • rozpuštěného másla
  • citronové kůry
  • vejce na potření
  • soli
  • mandlí na posypání

Ve vlažném mléce s lžící cukru rozpustíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Namočíme brusinky s rozinkama a necháme ležet.

Do kvásku vmícháme žloutky, cukr, kefír, rozpuštěné máslo, brusinky/rozinky, citronovou kůru, osolenou mouku a vypracujeme těsto. Necháme kynout aspoň 1 hodinu.

Rozehřejeme troubu na 180 °C a vypracujeme 4 bochánky, které navrchu rozříznem (do kříže), pomašlujem rozmíchaným vejcem a posypeme nakrájenými mandlemi.

Pečeme asi 25 minut, dokud nejsou hotové a dozlatova.

Stejný recept používám i na Vánočku, kterou splétám podle tohoto návodu: Pletení vánočky ze šesti pramenů - Kulinář Petr Stupka

[zdroj: Albert (březen 2018)]